Project Veliko Gradište

Data zomer 2021: Onbekend

Het project Veliko Gradište biedt hulp aan kinderen in een Romadorp in het Servische stadje Veliko Gradište aan de Donau. We richten ons hierbij op een bevolkingsgroep die in Servië niet overal geliefd is, namelijk: de Roma’s (zigeuners). In Veliko Gradište bevindt zich een Romadorp dat bestaat uit ongeveer dertig huizen. De leefomstandigheden van de gezinnen verschillen van huis tot huis, maar sprake van rijkdom is er niet.

De voorzieningen die voor ons vanzelfsprekend lijken, zoals een badkamer en een toilet, blijken bij deze gezinnen maar al te vaak te ontbreken. Daarnaast hebben de kinderen in de zomervakantie erg weinig te doen. Behalve het gebrek aan geld, is er ook een groot gebrek aan aandacht voor de kinderen. De kinderen komen uit grote gezinnen met weinig geld en zijn erg op zichzelf aangewezen. Oudere broers, maar voornamelijk zussen passen op hun jongere broertjes en zusjes.

Activiteiten
De bedoeling van dit project is om deze kinderen de tijd van hun leven te geven, al is het maar voor twee weken. Door activiteiten krijgen ze de mogelijkheid om hun zorgen even opzij te zetten en alle aandacht te krijgen die ze verdienen. Naast dagtrips naar het zwembad, worden er elke dag nieuwe spellen en knutselbezigheden voorbereid en klaargezet voor de kinderen in het park of op het veld. Deze activiteiten, die voor ons zo simpel en vanzelfsprekend lijken, betekenen ontzettend veel voor deze kinderen en ze kijken dan ook elk jaar weer ontzettend uit naar onze komst!

Verblijf en vrije tijd
Tijdens het project verblijven de projectleden in een appartement in Veliko Gradište, op een kwartier lopen van het Romadorp. Gedurende het project duren de dagen ongeveer van 9.00u-14.00u, waarbij er na de activiteiten met de kinderen wordt geluncht voordat ze teruggaan naar het dorp. Daarna is er de mogelijkheid om activiteiten voor te bereiden voor de volgende dag, maar ook om te genieten van je vrije tijd. Je kunt bijvoorbeeld naar Silver Lake om te zwemmen of om lekkere Servische gerechten proeven. In het tussenweekend is het mogelijk om de hoofdstad van Servië, Belgrado, te verkennen.

Voorbeeld dagplanning
8.00     opstaan
8.30     samen ontbijten
9.00     4 projectleden naar het dorp om kinderen te verzamelen, 2 projectleden voorbereiden in het park
10.00    met de kinderen naar het park lopen
11.00    activiteiten
13.00   samen lunchen met de kinderen
14.00   terug naar het dorp lopen, kinderen thuis brengen
15.00   vrij: voorbereiden andere dagen, inkopen doen, uiteten, silver lake

nl_NLDutch