Project Stamnica

Data: 1 augustus t/m 8 augustus 2021
Dit project is onder voorbehoud i.v.m. de huidige COVID-19 pandemie

Het project Stamnica biedt hulp aan een tehuis voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Het tehuis ‘Nikola Sumenkovic’ is te vinden in Stamnica, een kleine bergdorpje in het noordoosten van Servië. Binnen dit tehuis verblijven ongeveer vierhonderd mensen van verschillende leeftijden.

De bewoners van het tehuis wonen in aparte huizen met elk zo’n 25 personen die zijn ingedeeld op leeftijd en niveau. Alle kinderen uit eenzelfde huis staat onder leiding van één verpleegster, die naast de zorg ook de schoonmaak en andere bijkomende werkzaamheden verricht. Door gebrek aan personeel houden de zusters zich alleen met de hoogst noodzakelijke zorg bezig. De kinderen zitten als gevolg hiervan het grootste gedeelte van de dag op de geplaatste bankjes en hebben weinig stimulans voor ontwikkeling. Zowel voor de kinderen als de bedlegerige bewoners is het krijgen van aandacht geen vanzelfsprekendheid.

Tijdens het project kunnen de kinderen vermaakt worden met simpele liedjes, spelletjes en bellenblazen. Naast het spelen kan er zowel ’s ochtends als ’s middags geholpen worden met het eten geven van de kinderen/bewoners die dit zelf niet kunnen. Daarnaast kan er extra aandacht worden besteed aan de bedlegerige bewoners, door middel van activiteiten waarbij de zintuigen op een bepaalde manier gestimuleerd worden, maar ook met bellenblazen, liedjes zingen of knuffels. 

Wegens het gebrek aan financiële middelen is er een groot tekort aan materialen. Zo zijn er veel bewoners met een beperking die een rolstoel nodig hebben, maar deze lang niet altijd tot hun beschikking hebben. De rolstoelen die wel beschikbaar zijn, zijn net als kleding, schoenen en speelgoed veelal kapot.

Project 2021
Door de COVID-19 crisis, hebben de bewoners van het tehuis lang geen externe bezoeken kunnen krijgen. Veel van de bewoners zijn hierdoor vereenzaamd. Hier zal dit jaar dan ook de focus naar uitgaan.

Op dit moment is een groot gedeelte van de Servische bevolking als gevaccineerd voor COVID-19. Als Nederlandse student kun je je via het aanmeldformulier voor dit project inschrijven. Mocht de situatie in Servië veranderen waardoor het toch niet verantwoordelijk is om vrijwilligers die kant op te sturen, dan heroverwegen we de invulling van het project door dit jaar. Voor deelname aan dit project als vrijwilliger vragen we een eigen bijdrage van €190,- (voor reis en verblijf). Aan de studenten die komende zomer al in Servië zijn en vanuit daar direct vrijwilligerswerk gaan doen, wordt deze eigen bijdrage niet gevraagd (de reiskosten zijn dan voor eigen rekening).  

Verblijf en vrije tijd
De groep van ongeveer zes vrijwilligers slaapt het gehele verblijf in een appartement in het nabijgelegen dorpje Petrovac am Mlavi. Ontbijten gebeurt in het tehuis, waar elke dag het brood met beleg al klaar staat. Rond één uur wordt er warm gegeten en rond drie uur gaat er een busje terug naar het appartement. Hier heb je zelf de mogelijkheid om je vrije tijd in te vullen door bijvoorbeeld te gaan zwemmen, naar de supermarkt te gaan of de planning voor de volgende dag te bespreken. 

Voorbeeld dagplanning
7.00     opstaan
8.00     vertrek busje: in 20 min. brengt hij je naar het tehuis
8.20     aankomst tehuis, ontbijt projectgroep, taakverdeling bespreken
9.00     activiteiten (bijvoorbeeld spelletjes doen, knutselen)
13.00    warme lunch
14.00   kleine activiteiten (bijvoorbeeld bellenblazen, voetballen, dansen)
15.00   vertrek busje, terug naar het appartement
15.20   vrij: voorbereiding volgende dag, inkopen doen, uitrusten

Aanmelden
Klik hier voor het aanmeldingsformulier.

nl_NLDutch