Project Stamnica

Data zomer 2021: onbekend

Het project Stamnica biedt hulp aan een tehuis voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Het tehuis ‘Nikola Sumenkovic’ is te vinden in Stamnica, een kleine bergdorpje in het noordoosten van Servë. Binnen dit tehuis verblijven ongeveer vierhonderd mensen van verschillende leeftijden.

Steun: aandacht, spelletjes & materiaal
Gedurende de twee weken van het project houden we ons onder andere bezig met kinderen en ouderen die in aparte huisjes wonen. In elk huisje wonen zo’n vijfentwintig personen die zijn ingedeeld op leeftijd en niveau. Alle kinderen uit eenzelfde huisje staan onder de leiding van één verpleegster, die naast de zorg ook de schoonmaak en andere bijkomende werkzaamheden verricht. Door gebrek aan personeel houden de zusters zich alleen met de hoogst noodzakelijke zorg bezig. De kinderen zitten als gevolg hiervan het grootste gedeelte van de dag op de geplaatste bankjes en hebben weinig stimulans voor ontwikkeling. Zowel voor de kinderen als de bedlegerige bewoners is het krijgen van aandacht geen vanzelfsprekendheid.

Wegens het gebrek aan financiële middelen is er een groot tekort aan materialen. Zo zijn er veel bewoners bewoners met een beperking die een rolstoel nodig hebben, maar deze lang niet altijd tot hun beschikking hebben wegens het tekort aan rolstoelen. De rolstoelen die wel beschikbaar zijn, zijn net als kleding, schoenen en speelgoed veelal kapot. Om hierin toe te schieten brengen wij elk jaar een grote hoeveelheid speelgoed mee uit Nederland.

Tijdens het project vermaken we kinderen met simpele liedjes, spelletjes en bellenblazen. Verder nemen we ze mee naar buiten om met elkaar te genieten van het speeltuintje. Naast het spelen, helpen we zowel ’s ochtends als ’s middags bij het voeden van de kinderen die dit zelf niet kunnen. Met de bedlegerige bewoners snoezelen we, waarbij de zintuigen op een bepaalde manier gestimuleerd worden. Dit kan ook door bellenblazen, liedjes zingen en met knuffeltjes aaien. Ook hier helpen we met het voeden van de bewoners.

Verblijf en vrije tijd
De groep van ongeveer tien vrijwilligers slaapt het gehele verblijf in een appartement in het nabijgelegen dorpje Petrovac am Mlavi. Ontbijten doen we in het tehuis, waar elke dag het brood met beleg al klaar staat. Rond half twee eten we warm en rond drie uur gaan we terug naar het appartement. Hier doen we spelletjes, gaan we zwemmen of naar de supermarkt om fruit te halen. In de middag en avond wordt de planning voor de volgende dag besproken, gegeten en uitgerust. In het tussenweekend is het mogelijk om de hoofdstad van Servië, Belgrado, te verkennen.

Voorbeeld dagplanning
7.00     opstaan
8.00     vertrek busje: in 20 min. brengt hij je naar het tehuis
8.20     aankomst tehuis, ontbijt projectgroep, taakverdeling bespreken
9.00     activiteiten (bijvoorbeeld spelletjes doen, knutselen)
13.00    warme lunch
14.00   kleine activiteiten (bijvoorbeeld bellenblazen, voetballen, dansen)
15.00   vertrek busje, terug naar het appartement
15.20   vrij: voorbereiding volgende dag, inkopen doen, uitrusten

en_GBEnglish